DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22352671,04%
Konya
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Konya’da Türk Kahvesinin yanı sıra dünya kahvelerine de ilgi arttı

Konya’da Türk Kahvesinin yanı sıra dünya kahvelerine de ilgi arttı

ABONE OL
Ocak 22, 2024 20:12
Konya’da Türk Kahvesinin yanı sıra dünya kahvelerine de ilgi arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya‘da Türk Kahvesinin yanı sıra dünya kahvelerine de ilgi arttı

KONYA – Konya’da kahveye ilgi gün geçtikçe artıyor. Konyalıların evvelden yalnızca Türk kahvesi içtiğini söyleyen kahveci Fatih Tosun, şu anda dünya kahvelerine de ilginin arttığını söyledi.

Osmanlı devrinden günümüze kadar uzanan kahve kültürü günümüzde vazgeçilmez bir lezzet haline geldi. Konya’nın tarihi Bedesten Çarşısında iş yeri bulunan kahveci Fatih Tosun, evvelki yıllarda Konya’da Türk Kahvesine talep olduğunu fakat vakitle bu talebin dünya kahvelerine evrildiğini belirtti. Tosun, evvelden yalnızca kahvelerin Türk Kahvesi olarak bayramlarda, özel günlerde içildiğini lakin şimdilerde dünya kahvelerine talebin arttığını ve özel gün aranmaksızın neredeyse günün her saatinde kahveye talebin olduğunu söz etti. Fatih Tosun, kış aylarında, havaların soğuması ile kahveye olan ilginin daha da arttığını, kahvenin belirli başlı hastalıklara, sindirim bozukluklarına da düzgün geldiğini tabir etti.

“Şu anda dünya kahvelerini biz burada sergiliyoruz”

Konya’da eskiye göre dünya kahvelerine olan ilginin arttığını anlatan kahveci Fatih Tosun, “Kahve bir keyif işidir. Havalar da soğuk olduğunda kahve tüketmek revaçta diyeyim. Bunun yanında kahve kültürü Konya’da epey arttı. Türk Kahvesi vardı evvelden bayramdan bayrama, seyrandan seyrana içilirdi. Şu anda dünya kahvelerini biz burada sergiliyoruz. Kolombiya, Etiyopya, Tanzanya, Fendona, Santos, Mocha, o tıp kahve çekirdeklerini buraya getirip kavurmasını yapıyoruz. Bu kavurma yapılan kahveleri filtre kahve, espresso kahve, makine kahve, latte kahve olarak sunum yapıyoruz. Evvelce millet bir fincan makine kahvesi içmek için özel makine alıyordu. Artık ise çekirdek kahvesi ile birlikte tuşa bastığı vakit americano çıkıyor, espresso çıkıyor, filtre kahvesi çıkıyor, latte çıkıyor. Yani o cins kahve tüketimi epey revaçta” formunda konuştu.

“Hem beşere C vitamini hem beşere sakinlik veriyor”

Dünya kahvelerinin muhakkak başlı sıhhat meselelerine güzel geldiğini söz eden Fatih Tosun, “Filtre kahvenin aktifliği beşerde ödem atmaya çalışıyor, temel bağırsağı çalışıyor ve beşerde tokluk hissi veriyor. Mocha kahvesi bu yüksek rakımda yetişen bir kahve tipidir. Kakao ağaçlarının yanında yetişiyordur. İster istemez kakao ağaçlarından çikolata tadı almış oluyor. Beşere tokluk hissi veriyor. Burada yapmış olduğumuz bir kahve var Osmanlı periyoduna ilişkin ‘Hel Kaküle’ dediğimiz bir kahve çeşidi var. Bu Hel hem beşere C vitamini hem beşere sakinlik veriyor” diye konuştu.

“Kahvenin envai çeşidi şu anda Konya’da tüketiliyor”

Kahveci Fatih Tosun, Konya’da vatandaşların Türk Kahvesinin yanı sıra dünya kahvelerini de talep ettiğini belirterek, “Konya’mızda Türk kahvesi tartıda. Biz onlara tavsiye ettiğimiz kahve çekirdeği protokol kahve. İçimi biraz daha yumuşak yani menşei Brezilya cinsi ‘Minas’ olan bir kahve. Çekirdeğimiz var onu biz burada kavuruyoruz. Kavurduktan sonra Konyalılar bunu tüketiyor diyeyim. Tek bir kahveye bağlı kalınmıyor, kahvenin envai çeşidi şu anda Konya’da tüketiliyor” sözlerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al