Özellikle kış aylarında artan kazalara karşı ihtarlarda bulunan uzmanlar, trafikte hayati değer taşıyan takip arasında 2 saniyeye dikkat çekiyor.
Konya‘da kış aylarında sis ve buzlanmanın görülmesiyle birlikte kaza oranlarında da artış yaşanıyor. Şoförlerin trafikte en yaygın olarak yaptığı kusurlardan birisi ise takip uzaklığına uyulmaması olarak kayıtlara geçiyor. Her şoför direksiyonda yeterli olduğunu tez etse de, kazaların en ufak bir ihmalde kaçınılmaz olduğunun altını çizen uzmanlar, araç kullanacak şahısların hareket etmeden evvel yapması gerekenlere dikkat çekti.
“Araca binmeden evvel denetimlerinizi yapın”
Sürücülerin, sabah araca binmeden evvel araçlarını denetim etmeleri gerektiğine dikkat çeken İleri Sürüş Uzmanı Mehmet Erdoğan, “Araçta buzlanma, don var mı muazzam bir formda evvel gözle, sonra elle denetim edilmesi gerekiyor. Denetimi sağladıktan sonra araca binerek çalıştırıp, mevsim koşullarında araçların belirli bir mühlet ısınması lazım. Aracı ısıtıp, görüş açısını engellemeyecek biçimde aynayı temizledikten, trafiğe çıkabilecek duruma geldikten sonra yola çıkıyoruz” dedi.
“Sisli hava var ise öncelikle sis farlarını açmamız gerekiyor”
Sis ve buz var ise öncelikle mevsim kaidelerini taşıyan lastiğin olması gerektiğinin altını çizen Mehmet Erdoğan, “Mevsim koşullarını taşımayan lastikle çıkmamamız gerekiyor. Kış lastiğinin kullanılması kıymetli. Kışlık lastiklerimizle birlikte akan trafiğe çıkıyoruz, sisli hava var ise öncelikle sis farlarını açmamız gerekiyor. Sis farları bilindiği üzere pozisyonuyla yere daha yakındır. Olağan farlarımızdan farklı olarak yerdeki şeritleri saymamıza ve şeritleri izlememize yarayan bir fardır. Bu sisli havaların dışında açılmaması gereken bir far. Karşı taraftan çıplak gözle gelen sürücüyü etkileyebilecek, rahatsız edebilecek potansiyelde bir ışık şiddeti yayar. Sis farlarında yerdeki şeritleri sayacağız, şeritleri takip edeceğiz, ardından de gitmek istediğimiz pozisyona gitmemize yarayacak. Sis farlarını sis olmadığında katiyetle açmayacağız. Sis farlarını yalnızca sisli havalarda, buzlu havalarda ve görüşün kısıtlı olduğu vakitlerde açmamız gerekiyor” formunda konuştu.
“Hız 70 kilometreyse 2-3 saniye uzaklıkta durabilmeniz gerekmektedir”
Takip uzaklığının önündeki aracın suratının yarısı kadar uzaklık olması gerektiğinin altını çizen Mehmet Erdoğan, “Önümüzdeki aracın mevcutta 70 kilometre suratı var ise suratı ikiye bölüğümüzde 35 metre arayla takip etmeliyiz. Nasıl ölçeceğiz dersek, 70 kilometre kadar olan vakitlerde 2 saniye yahut 3 saniye aralıkta durabilmeniz gerekmektedir. Birden fazla vakit diyorlar ya kaza yaptık, gözüme biranda perde indi. Gözüne biranda perde inmedi, ya hızın çok fazlaydı, ya da araç haricinde farklı bir şeylerle meşgul oluyordun. Sağındaki solundaki bir bireye laf anlatmaya çalışıyordun ya da elindeki telefonu düşürmüyordun. Elindeki telefona bakıp tekrar karşıya bakmak en az 1 ile 1,5 saniyedir. Bu mühlet içerisinde kazalar haliyle oluyor. Bunun için ne yapmalıyız bilhassa sisli ve buzlu havalarda natürel ki de devamlı trafikteysek gözümüzü önümüzden ayırmayacağız. Yol harici farklı yere bakmayacağız. Onun haricinde ne yapmamız gerekiyor; mutlaka sağla solla hiçbir şeyle meşgul olmayacağız. Akan trafikte sağımızdaki, solumuzdaki, önümüzdeki şoför haricindeki ve yol kurallarının bize verebileceği durumlar harici farklı bir şeyle ilgilenmeyeceğiz. Takip uzaklığı azami sürat sonu kent içinde en az 70 kilometre yahut 80 kilometredir. 2,5 yahut 3 saniye içinde durabileceğimiz aralıkta önümüzdeki aracı takip etmemiz gerekiyor. Şehirlerarası uzaklıkta şehirlerarası yollarda bu biraz daha farklılık gösterebiliyor. Asgarî 4 yahut 5 saniye içinde durabilmemizi gerektiren takip arasını kullanmamız gerekiyor” sözlerini kullandı.
“Kazaların çok büyük oranı şoför kusuruyla alakalı”
Sürücülerin önemsemediği yanlışlara dikkat çeken Erdoğan, “Çok değerliydi diye savunmalar oluyor, çok değerli diye bir şey yok. Hiçbir şey hayatından ve sevdiklerinden değerli değildir. Bunun için ne yapmamız gerekiyor; çok mu kıymetli, o vakit sağ sinyali yakıp, inançlı bir yere durup bakacaksın telefonuna, işini halledeceksin. Bildiri yazacaksan bildirisini yazacaksın, telefonla görüşeceksen telefonla görüşeceksin. Ardından işini bitirip sol sinyalini yakıp yoluna devam edeceksin. Süreç bu halde olması gerekiyor. Bir öteki husus ise günümüzde çok fazla toplumsal medya çılgınlığı var. Bu toplumsal medyada kişi arabasının ön tarafını çekiyor. Çok tehlikeli hareketler bunlar. Şoför koltuğuna oturduktan sonra önümüzdeki yolumuz ve etrafımızdaki şoförler hariç, farklı bir şeyle meşgul olmamamız gerekiyor. En büyük risklerden bir tanesi bu. Şu andaki kazaların çok büyük oranı şoför kusuruyla alakalı” diye konuştu. – KONYA
GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.