DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22364200,85%
Konya
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Bayanların elle sökümünü yaptığı havuç dünya pazarına hazırlanıyor

Bayanların elle sökümünü yaptığı havuç dünya pazarına hazırlanıyor

ABONE OL
Ocak 9, 2024 10:48
Bayanların elle sökümünü yaptığı havuç dünya pazarına hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadınların elle sökümünü yaptığı havuç dünya pazarına hazırlanıyor

Konya‘da 10 ay hasat yapılan havuç, bayanlar tarafından toplanıyor, tesiste paketlenerek dünya pazarına hazırlanıyor

KONYA – Türkiye’nin havuç muhtaçlığının yaklaşık yüzde 65’ini karşılayan Konya‘da son günlerde sıfır dereceye kadar düşen soğuk havada, toprak altında bulunan havuçlar, bayanlar tarafından tek tek sökümü yapılıyor. Yeniden bayanlar tarafından tesiste paketlenerek dünya pazarına hazırlanan havuç üretiminde son 5 yıl içerisinde yüzde 30 artış oldu.

Konya Ovasında 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47’si tarım yeri olarak kullanılıyor. Meram ilçesinde çiftçiler ise 80 bin dekar toprakta havuç yetiştiriciliği yapıyor. Evreli ekimin akabinde evreli söküm yapılan havuçların bir kısmı ise kış aylarında tarlalardan bayanlar tarafından tek tek elle söküm yapılarak toplanıyor. Tarladan toplanarak kamyonlarla fabrikalara götürülen havuçlar, burada ihtimamla yıkandıktan sonra paketleme süreci yapılıyor. Son günlerde sıfır dereceye kadar düşen bölgedeki hava sıcaklığına karşın havuç fabrikalarındaki mesailer aralıksız devam ediyor. Türkiye’deki 650 bin ton havuç üretiminin 450 bin tonunun ilçeden karşılandığı havuç üretiminde sıralı söküm sayesinde yılın 10 ayı eser elde edilebiliyor.

“Havuç üretiminin yüzde 80’ni bayanın elinden geçiyor”

Havuç üretiminde makine sökümü hava koşullarından ötürü yapamadıklarını anlatan havuç üreticisi Oğuzhan Özcan, “Genellikle sökümü bayan çalışanlarımız yapıyor. Tarladan havuçları bayan personellerimiz söküyor. Havuçlar tarladan sökümü yapıldığı üzere geliyor. Havuzlarda suyla temizleniyor. Havuçların uzunlukları makinelerle tespit edilerek yeniden bayanlardan oluşan paketleme gruplarımızın önüne geliyor. Paketleme işi sabır işi bayanın elinden geçen bir kademe. Bayan olmasa erkek bunu yapamaz. Havuç üretimi tarladan eserlerin sökümüne, ot paklığı ve paketlemesine kadar yüzde 80’i bayanın elinden geçiyor” dedi.

“Sıralı ekim sayesinde 10 ay havuç hasadı yapılıyor”

Sıralı yapılan ekimlerle bölgede 10 ay boyunca hasat yapıldığına dikkat çeken Özcan, ” Konya‘da havuç ekimi başladı. 7’inci aya kadar havuç ekimi olur. Erkenci olarak bilinen birinci ekimler 12 ile 1’inci aylarda ekilir. 3 ve 4’üncü aylarda da ekim yapılır. 5, 6 ve 7’inci aylarda da son ekimler yapılır. Havuç hasadı 6’ncı ayda başlar, başka yılın Nisan ayına kadar devam eder. Yalnızca 2 aylık bir boşluğumuz olur, hasat olmaz. Onun haricinde 10 ay havuç hasadı yapılır bölgede. 2 aylık süreçte de buzhanelerde bulunan eserlerimizle çalışırız” diye konuştu.

“Bölgede havuç üretiminde son 5 yıl içerisinde yüzde 30 artış yaşandı”

Konya‘da 80 bin dekarlık bir alanda havuç üretimi yapıldığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Lideri Burak Kırkgöz, “Yaklaşık olarak Türkiye’de 135 bin dekar alanda havuç üretimi yapılıyor. Bu sayının yaklaşık olarak 80 bin dekarlık bir alanı Konya’da üretimi yapılıyor. 500 bin ton civarında havuç üretimi yapılıyor. Burada üretilen havuçların büyük bir kısmı yurt dışına kalan kısmı da iç pazarda bedellendiriliyor. Kaşınhanı bölgesinin tercih edilmesindeki en büyük etken ise bölgedeki havucun aroması ve rengi, bilhassa ihracata gitmesindeki en büyük nedenlerden biri de bu. Bölgede havuç üretiminde son 5 yıl içerisinde yüzde 30 artış yaşandı. Havuç tarımı güç ve meşakkatli bir iş. Bilhassa kar yağdığında bile hasat devam ediyor. Bu tarihlerde hasat makine ile yapılamıyor. Burada da bayan çalışanlar devreye giriyor. Havuç tarımında çok ağır bir personellik kelam konusu. Burada da maliyetlerin önemli manada arttığı bir devir. Böylesi devirlerde personel bulmak, maliyetleri de çok önemli yer kaplıyor havuç tarımında. Genel manada havuç çiftçisinin çok fazla destekleme aldığı bir bahis yok. Burada da personellik konusunda destekleme yapılırsa bilhassa havuç tarımının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması açısından büyük kıymet arz ediyor” sözlerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al