DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN %
Konya
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KTÜN Öğretim Üyeleri Tarafından Geliştirilen Betonarme Kiriş Güçlendirme Tekniği Zelzele Testlerinden Muvaffakiyetle Geçti
  • Konya Haber
  • Konya Haber
  • KTÜN Öğretim Üyeleri Tarafından Geliştirilen Betonarme Kiriş Güçlendirme Tekniği Zelzele Testlerinden Muvaffakiyetle Geçti

KTÜN Öğretim Üyeleri Tarafından Geliştirilen Betonarme Kiriş Güçlendirme Tekniği Zelzele Testlerinden Muvaffakiyetle Geçti

ABONE OL
Ocak 7, 2024 13:00
KTÜN Öğretim Üyeleri Tarafından Geliştirilen Betonarme Kiriş Güçlendirme Tekniği Zelzele Testlerinden Muvaffakiyetle Geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) öğretim üyelerinin geliştirdiği, betonarme kirişlerin kısa müddette ve düşük maliyetle güçlendirilmesine imkan sağlayan “çelik dikiş” tekniğinin, sarsıntı testlerinden muvaffakiyetle geçtiği görüldü.

KTÜN Mühendislik ve Tabiat Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Musa Hakan Arslan ve Doç. Dr. Ceyhun Aksoylu, betonarme kirişlerin tamirat ve güçlendirmesi için bir proje üzerine çalıştı.

Fakültenin Yapı ve Mekanik Laboratuvarı’nda yürütülen çalışma sonunda kirişlerin kısa müddette ve düşük maliyetle güçlendirilmesine imkan sağlayan bir teknik geliştiren akademisyenler, bu çalışmanın patentini de aldı.

Yapılan sarsıntısı benzeştiren itme ve çekme testlerinde, sarsıntı anında mekanik çelik dikiş uygulaması yapılan kirişlerde, meydana gelecek kırılmalara rağmen muhafaza sağlandığı ortaya çıktı.

Patentli güçlendirme tekniği ani kırılmayı engelliyor

Doç. Dr. Aksoylu, AA muhabirine, “mekanik çelik dikiş” ismini verdikleri ve patenti alınan güçlendirme usulünün uygulamada kullanılması için deneyleri sürdürdüklerini söyledi.

TÜBİTAK projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların ikinci kademesinde olduklarını vurgulayan Aksoylu, “Bu evre bizim için sarsıntı testi evresi. Yani zelzele anında mekanik dikişler işe yarayacak mı? Bunu test etmek üzere birçok parametreyi dikkate aldığımız çok kapsamlı bir deneysel çalışma başlattık. Bu noktada çok önemli kazanımlar elde ettik.” diye konuştu.

“İçindeki sargı donatısı az olan kirişlerin mekanik dikişlerle güçlendirilebileceğini ispat ediyoruz. Yapı elemanı, sarsıntı anında kırılmadan kendi içinde deplasman yapacak. Buna yer değiştirme diyoruz. Bunu mekanik dikişlerle sağlayabiliyoruz. Ani bir kırılma, toptan bir göçme istemiyoruz. Hasebiyle her bir yapı elemanının sünek (yer değiştirme, güç yutma kapasitesi) davranması gerekiyor, deplasman yapması gerekiyor. Yük taşıma kapasitesini kaybetmeden bunları yapması gerekiyor. Bugün bulduğumuz bu patentli güçlendirme tekniği de bunu sağlıyor. Bu güçlendirmeyle kirişin hem sünekliliğini artırıyoruz, tıpkı vakitte da yüzde 100’e yakın dayanım artışı gerçekleşiyor. Kirişin güçlendirilmesi yüzde 100 oranında sağlanmış oluyor.”

Uygun maliyetle güçlendirme yapılabiliyor

Bazı güçlendirme tekniklerinin maliyetli olduğuna işaret eden Aksoylu, “Bazı binalar güçlendirildikten sonra ‘keşke yıkılıp yine yapılsaydı’ durumuna gelebiliyor. Lakin mekanik çelik dikişler, uygulamadaki metotlar ortasında maliyeti en uygun olanı. Bütün yapı elemanlarındaki kirişler güçlendirilebilir diyemeyiz. Bunun bir sonu var ve esasen biz de bu projeyle bu hudutları belirleyip uygulayıcılara sunacağız.” tabirlerini kullandı.

Aksoylu, maksadının, 2019’da yürürlüğe giren Türkiye Bina Zelzele Yönetmeliğine bu tekniğin yer alması olduğunu belirterek, bu sayede tekniğin süratli biçimde güçlendirilmeyi bekleyen kiriş elemanlarında kullanılacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Şimdiki

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al