DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22364200,85%
Konya
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Konya’nın son saracı 55 yıldır sanatına devam ediyor

Konya’nın son saracı 55 yıldır sanatına devam ediyor

ABONE OL
Ocak 20, 2024 18:24
Konya’nın son saracı 55 yıldır sanatına devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya‘nın son saracı 55 yıldır sanatına devam ediyor

KONYA – Konya’da 8 yaşından beri saraçlık yapan 63 yaşındaki İhsan Digilli, atölyesinde oğlu ile birlikte tüm Türkiye’ye koşum ve eyer ekipleri üreterek sanatını devam ettiriyor.

Konya’da yaşayan saraç İhsan Digilli, 8 yaşında babasından öğrendiği sanatını 55 yıldır devam ettiriyor. Mesleğe birinci başladığı yıllarda fayton ve at arabası yapan İhsan Digilli, şimdilerde ise tüm Türkiye’ye koşum ve eyer grupları üreterek yolluyor. Konya’da kendisinden öteki saracın olmadığını söz eden Digilli, sanatını oğluna öğreterek atölyesinde bir arada çalışıyor. Türkiye’nin her yerine koşum ve eyer ekipleri üreten Digilli, meslekteki en büyük badirenin eleman eksikliği olduğunu, bu sorun çözülmediği takdirde bu mesleğin de öteki kaybolmaya yüz tutan meslekler üzere unutulup gideceğini belirtti.

“Bu meslek benim baba mesleğim”

“Konya’da şu anda tek başımızayız”

Saraçlığın son temsilcisi olduğunu ve kendisinden sonra bu mesleği devam ettirecek bir tek oğlunun kaldığını belirten İhsan Digilli, “Bu meslek kayboluyor, gidiyor, ölüyoruz. Oğluma öğrettim, oğlum var, bir tane elemanımız var. Onlar da bırakırsa bu iş bitecek. Konya’da şu anda tek başımızayız. Arttan da yetişmeyince kaybolmaya yüz tutan mesleklerden bir tanesi haline geldi” halinde konuştu.

“Her istikametiyle badirede olan bir meslek haline geldi”

İhsan Digilli, saraçlığın devam edebilmesi için at ve atlı sporların çoğalması gerektiğini söyledi. Eleman eksikliğinin de büyük sorun olduğunu söz eden İhsan Digilli, “Bu mesleğin yaşaması için atçılığın çoğalması, daha çok talebin olması gerekiyor. Alet, eleman ve gereç bakımından yani her istikametiyle sorunda olan bir meslek haline geldi. Bunlar giderilirse bu meslek yaşamaya devam eder. Şayet ki giderilmezse kaybolmaya mahkumdur” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Aktüel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al