DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22852332,13%
Konya
26°

AÇIK

17:12

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Konya’da Roma devrine ilişkin yeni bir yer altı kenti keşfedildi

Konya’da Roma devrine ilişkin yeni bir yer altı kenti keşfedildi

ABONE OL
Ocak 24, 2024 08:36
Konya’da Roma devrine ilişkin yeni bir yer altı kenti keşfedildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya‘nın Sarayönü ilçesinde, Roma devrine ilişkin “Sarayini” yer altı kentinin bir kilometre kuzeyinde, birbirine tünellerle bağlı yeni bir yer altı kenti keşfedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sarayönü Belediyesi işbirliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında bulunan yer altı kentinde, yaklaşık 20 bin kişinin su muhtaçlığını karşılayabilecek sarnıç, türlü büyüklükte işlikler, büyük şaraphane üzere yerler yer alıyor.

Yayıldığı 20 bin metrekarelik alanda tespit edilen yerlerin sayısı 41’e yükseldi.

Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Hafriyat Lideri Hasan Uğuz, AA muhabirine, yer altı kentinin geçmişini, elde ettikleri buluntularla şimdi 8’inci yüzyıla tarihlendirebildiklerini söyledi.

Uğuz, yer altı kentinde evsel yerler, kontaklı galeriler, odayı andıran hayat alanları, su kuyuları, sarnıç, şaraphane, ocaklar, atölyeler, bacalar, aydınlatma için kandil yerleri, kilerler, depolar, havalandırmalar ve niteliği şimdi araştırılan yerler bulunduğunu tabir etti.

Konya Büyükşehir Belediyesinin dayanağıyla bölgede jeoradar çalışmasını genişlettiklerini belirten Uğuz, “Mevcut yer altı kentinin 1 kilometre kuzeyinde yeni bir yeraltı kenti daha tespit ettik. Bu iki yer altı kentini birbirine bağlayan tünel sistemleri olduğunu belirledik. Bu, yer altı kentinin çok daha geniş bir alana yayılacağının habercisi niteliğinde. Yeni yılda da jeoradar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

“Sarnıçta bir orduya yetecek kadar su mevcut”

Yıkıntı oluşan tünelleri temizlerken büyük bir sarnıç keşfettiklerine, sarnıcın besleme kuyusundan ve birbirine bağlı üç galeriden oluştuğuna dikkati çeken Uğuz, şöyle konuştu:

“Sarnıcın genişliği 63 metrekare. Yaz aylarında burada 1 metre 20 santimetre yüksekliğinde su birikiyor. Yani burada 63 metreküp su rezerv olarak bulunuyor. Yer altı kentinde kaç kişinin, dışarıya çıkmadan ne kadar mühlet yaşayabileceğini, 63 metreküp su rezervinin kaç beşere yetebileceğinden hesaplıyoruz. Sarnıcı besleyen kuyularla birlikte neredeyse 20 bin kişilik bir su kaynağı var. Yani sarnıçta bir orduya yetecek kadar su mevcut. Suyun tahlilini yaptırdığımızda kaynağın kendi devrine nazaran kaliteli bir su olduğunu tespit ettik. Suyun topraktan süzülerek gelmesi ve depolama yolu bu kaliteyi sağlıyor.”

Sarnıca ulaşan tünellerde güvenlik gayeli yuvarlak taşlarla kilitleme sistemleri olduğunu aktaran Uğuz, kaynağın, düşmanlarca zehirlenme riskine, kuşatma vakitlerinde ya da kriz devirlerinde yağmayı engellemeye karşı korunduğunu lisana getirdi.

“Buradan antik bir tohum elde etmeyi umuyoruz”

Dışarıyla teması olan, taş bloklarla ve ahşap döşemeyle kapatılmış yerde ise bölgenin antik periyottaki ziraî faaliyetlerine ışık tutacak buluntular elde ettiklerini belirten Uğuz, şunları kaydetti:

“Kazı ve paklık çalışmalarımızı ağırlaştırınca bulduğumuz işliğin bir şaraphane olduğunu tespit ettik. Mermer taşlardan bir üzüm ezme yeri var. Üzüm şırasının aktığı oluklu bir yer ve depolandığı küpler var. Şaraphaneden çıkan numunelerin içinde üzüm çekirdekleri ve tortular bulduk. Yeni devirde tahlillerini yaptıracağız. Bulduğumuz üzüm çekirdeklerinden antik bir tohum elde etmeyi umuyoruz. Bin yıl evvel bu topraklarda yetişmiş bir üzüm çeşidine rastlarsak bu bizim çalışmalarımızı taçlandıracak. Hem sarnıcın hem tahkimatlı alanların hem de şaraphanenin keşfi buranın bizim de varsayımlarımızın ötesinde geniş bir kullanım alanı olduğunu ortaya koyuyor.”

Kaynak: AA / Kültür Sanat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al