DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22341080,92%
Konya
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Konya’da İnşaat Dalında Eleman Istırabı Yaşanıyor

Konya’da İnşaat Dalında Eleman Istırabı Yaşanıyor

ABONE OL
Ocak 3, 2024 08:00
Konya’da İnşaat Dalında Eleman Istırabı Yaşanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya‘da inşaatçılar, çalıştıracak usta ve emekçi bulmakta zorlanıyor. İnşaatlarda çalışan en genç yaş kümesinin 35’lere kadar yükseldiğini belirten inşaatçılar, gelecek periyotlar için eleman tarafında tahlil arıyor.

Konya‘da birçok bölümde emekçi muhtaçlığı bulunurken, inşaat dalı de birebir sorunu yaşıyor. Kolay iş bulmanın mümkün olduğu fakat pek tercih edilmeyen mesleklerin ortasında ise inşaat personelliği geliyor. Gençler inşaatta çalışmaya ağır iş olması nedeniyle yönelmezken, inşaatçılar da düzgün fiyatlara çalıştıracak usta bulamıyor.

“Çalıştığımız küme ortalama 30 ile 35 yaş arası”

İnşaatta çalışacak eleman meşakkati olduğuna dikkat çeken ustabaşı demirci Selahattin Bacaklı, “Alttan gelen hiç eleman yok. Şu anda çalıştığımız küme ortalama 30 ile 35 yaş ortası, gençler gelmiyor. İnşaat deyince güya endişe üzere bakıyorlar bu işe. Alnımızın teri ile kazanıyoruz ancak dışarıda rastgele birine sorsan inşaata sıkıntı iş olarak baktığı için sıcak bakmıyor. Halbuki inşaat olmazsa, nereye oturacak. Gelen kişinin kendini yetiştirme kabiliyetine bakar. Lakin öğrenme isteği varsa 3 ay içinde öğrenir, 3 ay içinde bir şeyler yapar. 3 ay sonra bir 6 ay ortasında ise inşaata çıkar olağan çalışır. Altta ezilecek rastgele bir güç şey yok. Burada sigortası yapılıyor. Eskisi üzere değil, sigortasız inşaata giremez. Gençler gelsinler çalışsınlar. Konya’da çok şantiye var, gezsinler bir baksınlar. Çalışmalarını tavsiye ederim” dedi.

“Gençlere demir deyince biraz personellik olarak ağır olur zannedip gelmiyorlar”

Çocukluğundan beri inşaatlarda çalışarak geçimini sağlayan İsa Sıvacıoğlu da, “Yeni jenerasyon esasen yok bizde. Evvelden birden fazla resmi kurumlardakiler dahi bizim yanımıza gelir çalışacağız diye panik yaparlardı. İşte bizi çalıştırın biz pazar paramızı, elektrik paramızı çıkartalım diye. Fakat artık yeni jenerasyonda hiç kimse yok. Çalışacak kişi bulamıyoruz. Şu anda eleman derdimiz var. Biz alıştığımız ve çekirdekten yetiştiğimiz için bize nazaran sıkıntı gelmiyor. Yaşımıza nazaran sıkıntı, ağır ancak çalışmak zorundayız. Hem sıhhat açısından hem maddi açıdan, konutumuzda çorba kaynıyor. Kimseye muhtaç olmuyoruz. Bana nazaran sıkıntı gelmiyor. Lakin gençlere demir deyince biraz personellik olarak ağır olur zannedip gelmiyorlar. Aslında ağır değil, yani bize nazaran değil. Gelip çalışmalarını tavsiye ederim” halinde konuştu.

“18 ile 25 yaştaki kuşak tercih etmiyor”

İnşaat firma yetkilisi İhsan Türközü ise genelde işin ağır olduğundan şikayet edildiğini söz ederek, “İnsanlar biraz daha sebat edip çalışmakta eskisi üzere değiller. Çalışmıyorlar. Masa başı işte daha fazla iştigal etmek istiyorlar. Hafta sonu tatil niyetleri var ancak bizim işlerimiz 8 ay olduğu için kısa bir müddette kısıtlı olduğu için bizim etkin bir işimiz var. Yani 30 gün çalışmamız gerekirse 30 gün çalışabiliriz. İlla ki bununla alakalı ekstra yevmiyeler veriliyor. Karşılık görmüyor bu doğal insanlarda. Şu anda genç jenerasyonda bilhassa karşılık bulmuyor. Demirci takımımızın şu anda en küçüğü dediğimiz yani içinde çalıştığı küme 35 yaşında. Çırak ve usta olarak çalışan bireyler 35 yaşında. Bu da demek oluyor ki, geriden gelen 18 ile 25 yaştaki jenerasyon tercih etmiyor bu mesleği. İnşaat kesiminde evvelce el emeğiyle çalışma daha fazlaydı fakat artık biraz daha materyal, ekipman, vinç, asansör kullanımı biraz daha artmaya başladı. Bununla birlikte bizim iş gücümüz de hızlanmaya başladı. Zati çok büyük binaların süratli formda yapılması bundan kaynaklı. Makineleşme biraz da olsa taşıma noktasında girmiş oldu bizim işimize. Şimdiki gençler para kazanmak istiyorsa yani sabit gelirden çok kendini aşikâr bir yerlere getirmek istiyorsa bu dala bir yük verip incelemelerini isterim” diye konuştu. – KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al