Konya‘da, tabiatta hayatta kalma kabiliyetini yitiren engelli yırtıcı kuşlar, Karatay Hayvanat Bahçesinin rehabilitasyon merkezinde kendileri için oluşturulan özel alanlarda konuk ediliyor.
Yaralı ya da hasta getirildikleri merkezde tedavileri yapılan yırtıcı kuşlardan, tekrar tabiata salınması mümkün olmayanlar, habitatlarına uygun alanlarda hayatlarını sürdürüyor.
Merkezdeki 25 şahin, 27 kartal, 2 küçük akbaba ve 1 kara akbaba, günde üç öğün besleniyor, çeşitli bakımları ve pansumanları, veterinerlerce klinik ortamında ihtimamla gerçekleştiriliyor.
Hayvanat bahçesinin yırtıcı kuşlardan sorumlu Veteriner Sıhhat Teknikeri İsmail Ağaç, AA muhabirine, İç Anadolu Bölgesi’nde yabanî hayvanların tedavi ve rehabilitasyon merkezi olduklarını söyledi.
Doğada her hayvanın ekosistem için kıymetli olduğunu vurgulayan Ağaç, merkeze gelen hayvanları öncelikle tabiata kazandırmayı hedeflediklerini lisana getirdi.
Bazı hayvanların ise tabiatta hayatta kalmasını sağlayacak yetilerini kaybettiğine dikkati çeken Ağaç, “Doğa müdafaa ve ulusal parklardan, emniyet ünitelerinden ve vatandaşlardan gelen yaralı hayvanların tedavilerini burada yapıyoruz. Hayvanların rehabilitasyonlarını gerçekleştirdikten sonra tekrar tabiata salıyoruz. Salınamayacak durumlara olanları burada koruma altına alıyoruz. Kanat ampütasyonu yapılmış, gözü yahut ayağı olmayan, ömür işlevlerini yerine getiremeyecek hayvanlarımız hayvanat bahçemizde kalıyor.” diye konuştu.
“Kuşlarımızı sabah, öğlen ve akşam, et ve sakatatla besliyoruz”
Doğaya salınamayacak durumdaki hayvanlar için kendi cinslerine mahsus habitat alanları oluşturduklarını belirten Ağaç, şöyle devam etti:
“Rehabilitasyon merkezimiz 2002’den beri faaliyet gösteriyor. Yıllık ortalama 650 ile 750 hayvan tedavi ediyoruz. 21 yıllık süreçte 14 bin 800 hayvanın rehabilitasyonunu gerçekleştirdik. Mevcut ameliyathanemizle burada bütün ameliyatlarımızı gerçekleştirebiliyoruz. Yaralı olan şahin, kartal, atmaca üzere yırtıcı kuşlarımızın kanat ampütasyonlarını, uzuv kayıpları ameliyatlarını yapabiliyoruz. Rehabilitasyona alınan yırtıcı kuşlarımızın, hayatlarını sürdürebilecekleri genişlikte, doğal ortamlarına uygun halde düzenlenmiş çok büyük kafeslerimiz bulunuyor. Kuşlarımızı sabah, öğlen ve akşam, et ve sakatatla besliyoruz. Yaralı olanların günlük tedavilerini, bakıma muhtaçlık duyanların da bakımlarını gerçekleştiriyoruz.”
Ağaç, klinik olarak geniş imkanlara sahip olduklarını, 2023’te 90 şahin, 4 kartal, 8 atmaca ameliyat ettiklerini söz etti.
Merkeze gelen yaralı hayvan sayısında yaz devirlerinde artış olduğuna dikkati çeken Ağaç, bunun sebebinin bilinçsiz avcılık kaynaklı ateşli silah yaralanmaları olduğunu kaydetti.
GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024SPOR
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024GÜNDEM
10 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.