DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22410600,84%
Konya
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Konya’da Çocuklar Şivlilik Geleneğiyle Üç Ayları Kutluyor

Konya’da Çocuklar Şivlilik Geleneğiyle Üç Ayları Kutluyor

ABONE OL
Ocak 10, 2024 09:00
Konya’da Çocuklar Şivlilik Geleneğiyle Üç Ayları Kutluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Selçuklu Devleti‘ne başşehirlik yapan Konya’da, asırlardır olduğu üzere bu yıl da çocuklar, üç ayların başlangıcını “şivlilik” ismi verilen şekerleme toplama geleneğiyle coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor.

Şivlilik kutlamaları, Regaip Kandili’nden evvelki gece akşam namazından sonra çocukların anne ve babalarıyla “Fener Alayı”nda bir ortaya gelmesiyle başlıyor.

Büyüklerinin yaktığı ateş etrafında toplanan çocukların aileleriyle katıldığı cümbüş ve kutlamalar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor.

Çocuklar, Regaip Kandili günü ise kapı kapı dolaşarak her ailenin bütçesine nazaran evvelden alıp hazırladığı şeker, çikolata, gofret üzere atıştırmalıkları topluyor.

Ellerindeki poşetleri çikolata ve şekerle doldurmanın memnunluğunu yaşayan çocuklar, günün sonunda topladıkları şivliliklerle konutlarının yolunu tutuyor.

“Bu kadim kültürümüzü jenerasyondan nesile aktarmayı hedefliyoruz”

Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, AA muhabirine, Selçuklu Devleti’ne başşehirlik yapan Konya’da, üç ayların başlangıcının yüzyıllardır “şivlilik” geleneğiyle kutlanmaya devam ettiğini söyledi.

Her yıl şivlilik kapsamında çocuklar için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini aktaran Altay, “Konya kadim bir kent ve geçmişten itibaren ortaya koyduğu bir kültür var. Bunun en değerlilerinden birisi de şivlilik. Üç ayların gelişini çocuklarımız adeta kentin sokaklarında bir bayram havasında kutluyor. Geçmişten itibaren çocuklar üç ayların birinci perşembesini “şivlilik” diyerek ikramlarını almak için Konya’yı cıvıl cıvıl hale getiriyor.” diye konuştu.

Bu kültürü yaşatmakla ilgili değerli bir gayret sarf ettiklerini anlatan Altay, şöyle konuştu:

“İlköğretim, anasınıfı öğrencileri ve Diyanete bağlı 4-6 yaş Kur’an kursu öğrencilerimizin toplamında 220 bin öğrencimize şivlilik paketi hazırladık. 31 ilçemizdeki tüm okullarımıza şivlilik paketlerimizi, içinde hem üç ayların başlangıcı ve üç aylarla ilgili bilgilerin olduğu, çocuklara şivlilik kültürünün anlatıldığı, onların ilgisini çekecek armağanların dağıtımını gerçekleştireceğiz. Böylelikle bu kadim kültürümüzü kuşaktan nesile aktarmayı hedefliyoruz. Zira kentleri güçlü kılan geçmişten itibaren yaşatabildikleri kültürlerdir.”

“Çocuklarımızın zihninde hoş bir üç aylar anısı bırakmayı planlıyoruz”

Altay, bu yıl da Selçuklu Belediyesi ile çocuklar için bir şivlilik aktifliği düzenleyeceklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Selçuklu Belediyemiz ile gelenek haline getirdiğimiz Selçuklu Kongre Merkezi’nde büyük bir şivlilik aktifliği hazırladık. Bu şivlilik etkinliğinde çocuklarımız perşembeden pazara kadar çok keyifli ortamlarda bugünleri yaşayacak. Onlar için tiyatro şovları, oyunlar ve cümbüşler hazırladık. Çocuklarını şivlilik bayramına getiren aileleri de unutmadık. Ebeveynler için de çeşitli konferanslar, söyleşilerle çocuk gelişimine dair bilgi veriyoruz. Tüm aileleri etkinliğimize bekliyorum. Çocuklarımız için hazırladığımız 220 bin paketin dağıtımında bize katkı sağlayan Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğümüze ve tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Daima birlikte çocuklarımızın zihninde hoş bir üç aylar anısı bırakmayı planlıyoruz.”

Kaynak: AA / Şimdiki

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al