DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22578631,90%
Konya
26°

AÇIK

17:12

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Konya Teknik Üniversitesi öğrencileri sarsıntı yanılgılarını maketlerle gösterdi
  • Konya Haber
  • Konya Haber
  • Konya Teknik Üniversitesi öğrencileri sarsıntı yanılgılarını maketlerle gösterdi

Konya Teknik Üniversitesi öğrencileri sarsıntı yanılgılarını maketlerle gösterdi

ABONE OL
Ocak 17, 2024 09:36
Konya Teknik Üniversitesi öğrencileri sarsıntı yanılgılarını maketlerle gösterdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, farkındalık oluşturmak için Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat sarsıntılarında yıkılan yapıların kusurlu dizaynlarının maketlerini yaptı.

Mimarlık ve Tasarım ve Tasarım Fakültesi öğrencileri ve İnşaat Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Aksoylu öncülüğünde, öğrenciler tarafından, “Statik-mukavemet ve betonarme-çelik yapılar” dersi kapsamında beton, demir üzere gerçek inşaat materyalleri kullanılarak minyatür 41 yapı hazırladı.

Kampüs içinde sergilenen bu minyatür yapılar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat sarsıntılarında yıkılan binaların yanılgılarını göstermeyi amaçlıyor. Gerçek yapının ne olması gerektiğine dair hazırlanan minyatür yapılarla, mesleğe atılacak mimarlık ve inşaat fakültesi öğrencilerinin mesleksel gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor.

Yapıları inceleyen öğrencilerin, sarsıntıda yıkılan binaların tasarım yanılgısı ve yıkılış nedenlerini görerek farkındalık oluşturulması ve bu yanlışları meslek hayatları boyunca unutmaması amaçlanıyor.

Hatalı yapılar maketlerle gösterildi

Aksoylu, AA muhabirine, sarsıntılara yönelik alınabilecek önlemlerin başında sağlam yapıların inşa edilmesinin geldiğini söyledi.

Aksoylu, yanlışlı yapı uygulamalarının maketlerle gösterildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Öğrencilere, ‘mühendis ve mimar olduğunuzda bu yanılgıları yapmayın.’ demek istedik. Onlara, ‘doğru taşıyıcı sistem nasıl tasarlanır?’ Bunu gösteriyoruz. Mimarlar ve mühendisler, gerçek yapı dizaynını öğreniyor. Bundan sonraki yapıların daha sağlam ve inançlı olması için bugünü milat olarak kabul ediyoruz. Maalesef yanılgılı yapıların örneklerini görmeye devam ediyoruz. Maksadımız farkındalık oluşturmak. Bu yanılgılardan kaçınalım, imar planlarımızı hakikat halde yapalım. Öğrenciler, bu maketleri yaparken yanlışsız yapı dizaynını gördüler.”

“Hatalı uygulamaları görerek doğrusunu öğreniyoruz”

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi 3. sınıf öğrencisi İrfan Yalçın da standın ilgi çektiğine işaret ederek, “Depremde yıkılan binalarda en çok yapılan yanlışlı uygulamaları dikkate alarak bu stant hazırlandı. Bu yanlışları makette uyarladık. Ben de yumuşak kat uygulamasının maketini yaptım. Bu stantta kusurlu uygulamaları görerek doğrusunu öğreniyoruz. Mesleğe atıldığımızda bu yanlışları tekrarlamayalım.” diye konuştu.

Kaynak: AA / Şimdiki

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al