DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22473171,29%
Konya
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Konya Ovasında tarla faresine karşı uzmanlardan ikaz

Konya Ovasında tarla faresine karşı uzmanlardan ikaz

ABONE OL
Ocak 6, 2024 20:24
Konya Ovasında tarla faresine karşı uzmanlardan ikaz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya Ovasında tarla faresine karşı uzmanlardan uyarı

KONYA – Tarım başşehri olarak bilinen Konya Ovasında geciken yağışlar nedeniyle bölgesel olarak ekim alanlarında rekolte düşmanı olarak bilenen tarla fareleri görülmeye başlandı. Farelerin görüldüğü alanlarda tedbir alınmaması durumunda rekolte kayıplarının meydana geleceğinin altını çizen uzmanlar, ilaçlama konusuna dikkat çekiyor.

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovasında yaklaşık 1 milyon 89 bin dekar alanda hububat ekimi yapılıyor. Ülkedeki üretim alanlarının yaklaşık olarak yüzde 7.84’lük kısmını oluşturan Konya’da, geciken yağışlar nedeniyle, bölgesel olarak tarla fareleri görülmeye başladı.

“Eğer kâfi bir kar yağışı olursa o vakit ilkbahara çıkışlar daha düzgün olacaktır”

Sonbahar yağışlarının tarladaki ekili bitkiler için olağan düzeylerde olduğuna dikkat çeken Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Müdafaa Kısım Lideri Prof. Dr. Nuh Boyraz, “Bu sene bilhassa sonbahar yağışları olağan çiftçilerimizin beklediği seviyelerde kabul edilebilir. Zira ekilen eserlerin toprak yüzeyine çıkışı için kâfi bir yağış kelam konusu oldu. Fakat natürel ekimler biraz mevsime bağlı olarak geciktirildi. Geciktirilen ekimler var. Buna karşın hava kuralları nitekim bitkilerin gelişimi için kış ortasına geldik uygun, bilhassa hububat eserlerinin çıkışı, gelişmesi için uygun kurallar oluştu. O bakımdan hububat ekimi, ekimden sonra bitkilerin çıkışları noktasında ovada pek bir düşünce görülmüyor üzere. Lakin bundan sonra asıl değerli olan, çıkan eserlerin üzerinin karla kaplanması çok kıymetli. Şayet kâfi bir kar yağışı olursa o vakit ilkbahara çıkışlar daha düzgün olacaktır. Bu bakımdan bundan sonra çiftçimizin beklediği, kar yağışının olmasıdır. İnşallah kısa mühlet içerisinde kar yağar ve bu biçimde bitkiler için hoş bir örtü oluşur” halinde konuştu.

“Fareler ekili alanlara önemli manada ziyan vermektedirler”

Geciken kış kurallarıyla yerlerde birtakım aksilikleri beraberinde getirdiğini söz eden Prof. Dr. Nuh Boyraz, “Kış kuralları ne kadar erken gelirse, farelerin hareket yeteneği de o kadar azalacaktır. Fareler, hava kuralları uygun hayli hareket etmekte, beslenmekte ve daima yeni yeni besin delikleri açarak bitkileri kemirmekte, yemekte ve bu biçimde ekili alanlara önemli manada ziyan vermektedir. Natürel son yıllarda fare popülasyonunun bu seviyede artmasının altında yatan en kıymetli faktörler, natürel istikrarın bozulmuş olmasıdır. Alışılmış istikrar bozulunca, farelerin pek çok doğal düşmanı var, bu doğal düşmanlar yapılan yanlış uygulamalardan ötürü bilhassa çok derecede yapılan ilaçlamalardan ötürü pek birden fazla yaşamıyor, hayatını kaybetti yahut yoğunlukları azaldı. Haliyle farelerin natürel düşmanları azalınca ortam farelere kaldı. Fareler de ister istemez bu dengesizlikten faydalanarak süratli çoğalan hayvanlar, daima yavrulayarak süratli bir formda çoğalıyor. Onun için de ekili alanlarda her vakit için, hem sonbahardan kışa girerken hem de kıştan ilkbahara çıkışlarda önemli ziyanlar meydana getirmektedirler” tabirlerini kullandı.

“Bir bölgede şayet fare ziyanı varsa o bölgedeki tarlaların hepsi bir anda tarama biçiminde ilaçlama yapılması gerekiyor”

Farelere karşı tedbir alınmaması durumunda rekoltede önemli kayıpların yaşanacağına dikkat çeken Boyraz, “Bu noktada çiftçilerimizin yapması gereken, şu basamaktan sonra doğal tarla paklığı çok değerli. Fareler alanda beslenebilecek besin bulduğu sürece çoğalırlar. Yeni yeni yavrular ürer. Onun için ortamda beslenemeyeceği, onların beslenmesine fırsat verecek bitki kalıntıları, tarlalarda bulunduğu sürece bunlar çoğalacaktır. Haliyle hasattan sonra yeterli bir tarla temizliğiyle bir arada tarla sürümünün çok düzgün yapılması gerekir. Bu, yoğunluğu önemli derecede azaltacaktır, buna dikkat etmeleri gerekiyor. İlaçlamalar, alan ilaçlaması halinde olması lazım. Yani bir bölgede şayet fare ziyanı varsa o bölgedeki tarlaların hepsi bir anda tarama formunda ilaçlama yapılması gerekiyor. Bunun için natürel Tarım Bakanlığımız, İlçe Tarım Müdürlüklerine zehirli buğdaylar göndermektedir. Bu zehirli buğdaylardan alacaklar, onların beslenme delikleri vardır, bu beslenme deliklerine el değmeden, tahta kaşıkla yahut da hazır yapılmış, ayarlı kamıştan yapılmış filintalar vardır, bunlarla beslenme deliklerine 5’er adet zehirli buğdaydan verecekler. Bu formda tüm alan ilaçlanırsa birebir anda farelerin denetimi sağlanmış olur. Alışılmış ilaçlamadan sonra denetimler yapılarak çıkıp ölen fareleri açıkta bırakmamak lazım. Öteki hayvanlar da zehirlenip ölebilirler. Toplayıp imha etmek gerekiyor. Şu kademede çiftçilerimizin yapabileceğim en pratik, tesirli uygulama zehirli buğday kullanmaları” dedi.

Prof. Dr. Nuh Boyraz, farenin alandaki yoğunluğuna bağlı olarak birtakım alanlarda daha ağır olduğunu, yüzde 50’ler seviyesinde eserde ziyan meydana getirebileceğini, tedbir alınmadığı vakit fazla ölçüde kayıp meydana getireceğini kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Aktüel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al