DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22477941,46%
Konya
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Konya Meram’da Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi Tamamlandı

Konya Meram’da Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi Tamamlandı

ABONE OL
Ocak 9, 2024 10:12
Konya Meram’da Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi Tamamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya‘nın merkez Meram İlçe Belediyesinin yatırımlarından biri olan Sahipata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi 2 milyar TL’yi aşan maliyetiyle Meram tarihinin en büyük Konya‘nın da bugüne kadarki en değerli projelerinden biri oldu.

Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi hem maliyeti ve mahiyeti hem de inşaat yoğunluğunun azaltılması bakımından Türkiye’ye örnek oldu. Proje çerçevesinde bölgede önemli manada arkeolojik hafriyat çalışmaları yapıldı. Bu hazineleri korumak ismine titiz bir çalışmanın yürütüldüğü projede 3 bin 295 malik ile 467 yapının yıkımı için görüşmeler yapıldı. Bunlardan 2 bin 431 malik ile muahede sağlandı, 276 adet yapıda bin 242 bağımsız kısmın yıkımı gerçekleştirildi. Dönüşüm çalışmaları kapsamında mahalle sakinleri ile yapılan 606 daireye karşılık gelen kat karşılığı mutabakat usulü gerçekleştirildi. Birinci olarak Kentsel Dönüşüm Strateji Evrakı hazırlanan bölge, yoğunluk yahut kat artırımı halinde yapılan klasik dönüşüm çalışmalarının bilakis imar yoğunluğu ve yapı stokunun azaltılarak, doğal alanların çoğaltıldığı bir proje oldu. Yatay mimarinin en hoş örneklerinden olan yapıların inşa edileceği yesyeni bir kimliğe kavuşacak. Projede inşaat yoğunluğu üçte iki oranında düşürüldü.

“Tarihi alanlar itinayla korundu”

Meram Belediye Lideri Mustafa Kavuş, mesailerinin kıymetli bir kısmını Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi için ayırdıklarını söz ederek, “Sur içi dediğimiz bu bölge tarihte olduğu üzere bugün de kentimizin en değerli bölgesi ve hayatın merkezidir” diye konuştu. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin pahası ve alanın büyüklüğü bakımından ülkenin en büyük projelerinden biri olduğunu hatırlatan Lider Kavuş, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu projeyi bedelli kılan bu özellikleriyle birlikte içinde ve etrafında bulunan değerli tarihi eserler ve tescilli binalardır. Bu dönüşüm projesi, tarihi yapıtları ve yapıları tekrar ayağa kaldıracak olması sebebiyle de çok kıymetli ve değerlidir. Bu sebeple bir taraftan dönüşümü gerçekleştirirken öteki taraftan da tarihi yapıları kente kazandırmanın eforu içindeyiz” dedi.

Önemli uzaklık alınan projenin etapları şu formda: “1. Etap; 158 adet dükkan ile 149 adet ofisten oluşacak ticari alanların yer alacağı 21 bin m (inşaat çalışmaları devam ediyor).

2. Etap; 126 adet dükkan ile 64 adet ofis ve toplumsal ömür alanlarından oluşan 20 bin m (inşaat çalışmalarında sona gelindi). 3. Etap; Hafriyat çalışmalarının devam ettiği 27 bin 500 metrelik alan. 4. Etap (Larende Etabı); Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen park ve rekreasyon alanlarından oluşacak 41 bin 200 m park alanı (Larende esnaflarının taşınması sürecinin akabinde çalışmalara başlanacak). 5. Etap; Türkiye’nin en büyük ikinci Tescilli Bina Taşıma Projesi olan 5 bin metrelik Tescilli Ada Etabı (inşaat çalışmaları devam ediyor). 6. Etap: Büyükşehir Belediyesi birlikte 27 bin 100 m2’lik alanda başlatılan Sırçalı Medrese etrafı düzenlemesini kapsayan Sırçalı Etabı (yıkım süreci tamamlandı. Projelendirme çalışmaları devam ediyor). 7. Arkeolojik Park Alanı: Büyükşehir Belediyesi ile oluşturulacak 16 bin metrelik Arkeolojik Park Alanı. (projelendirme çalışmaları devam ediyor).” – KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Siyaset

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al