DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22302521,29%
Konya
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Konya Büyükşehir Belediyesi Kent Kütüphanesi’nin Temel Atma Merasimi Gerçekleştirildi
  • Konya Haber
  • Konya Haber
  • Konya Büyükşehir Belediyesi Kent Kütüphanesi’nin Temel Atma Merasimi Gerçekleştirildi

Konya Büyükşehir Belediyesi Kent Kütüphanesi’nin Temel Atma Merasimi Gerçekleştirildi

ABONE OL
Şubat 5, 2024 13:36
Konya Büyükşehir Belediyesi Kent Kütüphanesi’nin Temel Atma Merasimi Gerçekleştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Büyükşehir Belediyesi binasının yerine yapılacak Kent Kütüphanesi’nin temeli düzenlenen merasimle atıldı.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, bu kütüphane sahiden etraf dostu bir kütüphane olduğunu belirtti.

Özkan, “Tarihimizin pahalarını, mirasını taşıyabilecek bir mahiyette düşünülmüş ve dizayn edilmiş. Kültürel kıymetlerimizi, eğitim kıymetlerimizi, geleneklerimizi taşımakla birlikte etraf dostu ve çok güçlü asırlara hitap edecek bu yapıtı vilayetimize kazandıran Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Bu devasa yapının, bu derinlikli tarihi kültürel kıymetlerimize sahip çıkan yapının güzel olmasını diliyorum.” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Lideri Uğur İbrahim Altay, merasimde Darü’l Mülk Projesi kapsamındaki çalışmalardan birisinin daha temelini atmanın gururunu ve memnunluğunu yaşadıklarını söyledi.

Altay, Konya‘nın 5 üniversite, 130 bin üniversite, 500 bine yakın ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisiyle bir öğrenci kenti olduğunu belirterek, “Bu kentin geleceği için kıymetli bir binanın temelini atıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz yer uzun müddet Büyükşehir Belediyesi olarak kentimize hizmet etmiş alan. Maalesef beton dayanımının makûs olmasından ve sarsıntı riskinden ötürü bu binayı yıkmak zorunda kaldık. Binanın yerine ne yapmalıyız noktasında değerli niyetler ortaya çıktı. Aslında ticari olarak değerlendirmeye kalksak herhalde burası birçok ilçe belediyemizin bütçesinden daha büyük gelir getirecek, ticari kar elde edeceğimiz bir alan olurdu. Lakin hem etrafındaki yetişmiş ağaç varlığı hem de öğrencilerimizin ve kültür hayatımızın değerli bir merkezi olması ismine Konya Kent Kütüphanesi için bir çalışma başlattık.” dedi.

Mimarisinde Eşrefoğlu Cami’sinden esinlenildi

Şehir Kütüphanesi için Türkiye’nin değerli mimarlarının projeler ürettiğini lisana getiren Altay, şunları kaydetti:

“Bu projeye karar kılmamızın nedeni çevreci bir yapı olması. Zira buradaki ağaçların hiçbirine dokunmadan adeta ağaçların içinde, o forma nazaran dizayn edilmiş bir mimari yapı ortaya çıktı. Tamamlandığında eksik olan kısımları da ağaçlandıracağız. Burası 30 bin metrekare alan içerisinde 13 bin 555 metrekare kapalı alana sahip, Türkiye’nin en ikonik yapılarından birisi olacak. Proje gerçekleştirilirken ana yapısı Eşrefoğlu Cami’sinden esinlenerek taş ve ahşaptan oluşan hoş bir eser ortaya çıkacak. Ayrıyeten bu bina Türkiye’nin birinci sıfır karbon binalarından birisi olacak. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile dünya üzerinde sıfır karbon binalar için dünyada seçilen dört kentten birisi Konya’mız. Hasebiyle 2030’a kadar bu mevzuda da çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Konya Kent Kütüphanesi de Türkiye’nin birinci sıfır karbon binalarından birisi olarak inşallah gençlerimizin hizmetine sunulmuş olacak.”

“Şehrin en değerli cazibe merkezlerinden birisi olacak”

Altay, Kent Kütüphanesi binasının maliyetinin yaklaşık 800 milyon lirayı bulduğunu paylaşarak, şöyle devam etti:

“2025 ortalarında bu binayı tamamlayarak kentimize kazandırmış olacağız. Böylelikle Darü’l Mülk Projesi kapsamında yap-bozun bir modülünü daha o büyük resme yetiştirerek inşallah 2028 sonunda bu 20 projeyi tamamlayarak Konya’ya gelen insanların hoş vakit geçirebilecekleri kültürel mirasın ortaya çıktığı yapıları hayata geçirmiş olacağız.”

AK Parti Konya milletvekilleri Mustafa Hakan Özer, Latif Selvi ve Mehmet Baykan da kütüphanelerin ve kütüphaneciliğin değerine değinerek, çalışmalarda emeği geçenleri tebrik etti.

Konuşmaların akabinde Kent Kütüphanesi’nin temeli dualarla atıldı.

Kaynak: AA / Şimdiki

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al