DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22411281,32%
Konya
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

İnşaat dalında iş var, emekçi yok

İnşaat dalında iş var, emekçi yok

ABONE OL
Ocak 3, 2024 21:12
İnşaat dalında iş var, emekçi yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnşaat kesiminde iş var, emekçi yok

İnşaatlarda çalışanların en düşük yaş kümesi 35’e kadar yükseldi, çalışacak personel ve usta külfeti her geçen gün artıyor

KONYA – Konya’da inşaatçılar, çalıştıracak usta ve personel bulmakta zorlanıyor. İnşaatlarda çalışan en genç yaş kümesinin 35’lere kadar yükseldiğini belirten inşaatçılar, gelecek devirler için eleman istikametinde tahlil arıyor.

Konya’da bir çok bölümde emekçi gereksinimi bulunurken, inşaat bölümü de birebir sorunu yaşıyor. Kolay iş bulmanın mümkün olduğu fakat pek tercih edilmeyen mesleklerin ortasında inşaat personelliği geliyor. Gençler inşaatta çalışmaya ağır iş olması nedeniyle yönelmezken, inşaatçılar düzgün fiyatlara çalıştıracak usta bulamıyor.

“Çalıştığımız küme ortalama 30 ile 35 yaş arası”

İnşaatta çalışacak eleman derdi olduğuna dikkat çeken usta başı demirci Selahattin Bacaklı, “Alttan gelen hiç eleman yok. Şu anda çalıştığımız küme ortalama 30 ile 35 yaş ortası, gençler gelmiyor. İnşaat deyince güya endişe üzere bakıyorlar bu işe. Alnımızın teri ile kazanıyoruz lakin dışarıda rastgele birine sorsan inşaata sıkıntı iş olarak baktığı için sıcak bakmıyor. Halbuki inşaat olmazsa, nereye oturacak. Gelen kişinin kendini yetiştirme kabiliyetine bakar. Ancak öğrenme isteği varsa 3 ay içinde öğrenir, 3 ay içinde bir şeyler yapar. 3 ay sonra bir 6 ay ortasında ise inşaata çıkar olağan çalışır. Altta ezilecek rastgele bir sıkıntı şey yok. Burada sigortası yapılıyor. Eskisi üzere değil, sigortasız inşaata giremez. Gençler gelsinler çalışsınlar. Konya’da çok şantiye var, gezsinler bir baksınlar. Çalışmalarını tavsiye ederim” dedi.

“Gençlere demir deyince biraz personellik olarak ağır olur zannedip gelmiyorlar”

Çocukluğundan beri inşaatlarda çalışarak geçimini sağlayan İsa Sıvacıoğlu da, “Yeni jenerasyon esasen yok bizde. Evvelce birçok resmi kurumlardakiler dahi bizim yanımıza gelir çalışacağız diye panik yaparlardı. İşte bizi çalıştırın biz pazar paramızı, elektrik paramızı çıkartalım diye. Fakat artık yeni jenerasyonda hiç kimse yok. Çalışacak kişi bulamıyoruz. Şu anda eleman zahmetimiz var. Biz alıştığımız ve çekirdekten yetiştiğimiz için bize nazaran sıkıntı gelmiyor. Yaşımıza nazaran güç, ağır ancak çalışmak zorundayız. Hem sıhhat açısından, hem maddi açıdan, konutumuzda çorba kaynıyor. Kimseye muhtaç olmuyoruz. Bana nazaran sıkıntı gelmiyor. Lakin gençlere demir deyince biraz personellik olarak ağır olur zannedip gelmiyorlar. Aslında ağır değil, yani bize nazaran değil. Gelip çalışmalarını tavsiye ederim” biçiminde konuştu.

“18 ile 25 yaştaki jenerasyon tercih etmiyor”

İnşaat firma yetkilisi İhsan Türközü de genelde işin ağır olduğundan şikayet edildiğini söz ederek, “İnsanlar biraz daha sebat edip çalışmakta eskisi üzere değiller. Çalışmıyorlar. Masa başı işte daha fazla iştigal etmek istiyorlar. Hafta sonu tatil niyetleri var ancak bizim işlerimiz 8 ay olduğu için kısa bir müddette kısıtlı olduğu için bizim faal bir işimiz var. Yani 30 gün çalışmamız gerekirse 30 gün çalışabiliriz. İlla ki bununla alakalı ekstra yevmiyeler veriliyor. Karşılık görmüyor bu natürel insanlarda. Şu anda genç kuşakta bilhassa karşılık bulmuyor. Demirci takımımızın şu anda en küçüğü dediğimiz yani içinde çalıştığı küme 35 yaşında. Çırak ve usta olarak çalışan şahıslar 35 yaşında. Bu da demek oluyor ki, geriden gelen 18 ile 25 yaştaki kuşak tercih etmiyor bu mesleği. İnşaat bölümünde evvelce el emeğiyle çalışma daha fazlaydı lakin artık biraz daha gereç, ekipman, vinç, asansör kullanımı biraz daha artmaya başladı. Bununla birlikte bizim iş gücümüz de hızlanmaya başladı. Zati çok büyük binaların süratli formda yapılması bundan kaynaklı. Makineleşme biraz da olsa taşıma noktasında girmiş oldu bizim işimize. Şimdiki gençler para kazanmak istiyorsa yani sabit gelirden çok kendini belirli bir yerlere getirmek istiyorsa bu bölüme bir tartı verip incelemelerini isterim” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al