DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN %
Konya
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emeklilere yüzde 70’in üzerinde artırım yapılacak

Emeklilere yüzde 70’in üzerinde artırım yapılacak

ABONE OL
Ocak 18, 2024 13:36
Emeklilere yüzde 70’in üzerinde artırım yapılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Yapılan hesaplamalara nazaran, temmuz artırımıyla birlikte emeklilere yüzde 70’in üzerinde artırım verilmesi kelam konusu olacak.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komitesinde, çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin tümü üzerinde görüşmeler sürüyor.

CHP Kümesi ismine kelam alan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, emeklilerin içler acısı durumda olduğunu, en temel besin eserlerine dahi erişemediğini savundu.

Türkiye’deki emekli maaşlarının, Avrupa ülkelerinden daha düşük olduğunu belirten Ağbaba, “Ortalama emekli maaşı Almanya’da bin 400 avro, Belçika’da bin 200 avro, Türkiye’de ise 300 avro civarında. Bizi kıskanan Almanya, 5 katımız maaş ödüyor.” tabirini kullandı.

CHP’li Ağbaba, emekli maaşlarında aylık bağlama oranlarının tekrar yükseltilmesini talep ederek, “Eskiden olduğu üzere ekonomik büyüme, emekli maaş hesabına katılmalı. Kök aylığı en düşük emekli aylığının altında kalanlara yapılacak artırım, en düşük emekli aylığının üzerine uygulanmalı. Emekli bayram ikramiyeleri taban fiyat düzeyine çıkarılmalı. En düşük emekli maaşı, Türkiye’nin, pazarın, hayatın gerçeğiyle uyumlu değil. Kesinlikle minimum fiyat düzeyine çekilmeli.” diye konuştu.

DEM Parti Kümesi ismine konuşan Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, İşsizlik Sigortası Fonu’nun sermayeyi desteklemek üzere kullanıldığını, uygulamanın çalışanlar açısından hiçbir karşılığının olmadığını söyledi.

Emekli maaşlarının büyük çoğunluğunda yüzde 33-36 ortasında artış yaşanacağını aktaran OIuç, en düşük emekli maaşının minimum fiyat seviyesine çekilmesini de önerdi.

“Emekli maaşlarında istikrar sağlanacak”

Saadet Partisi Kümesi ismine konuşan İstanbul Milletvekili Selim Temurci, İşsizlik Sigorta Fonu’ndan çalışanlardan çok patrona kaynak aktarıldığını söyleyerek, fonun isminin “istihdam sigorta fonu” olarak değiştirilmesi teklifinde bulundu.

Fondan emeklilere ödeme yapılmasını isteyen Temurci, “Emeklilerimize İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bir keze mahsus olmak üzere belirli bir fiyatı verelim. Böylelikle emeklimiz nefes almış olsun. Bu fon orada durdukça muhakkak yapılar oradan para alacak. Patronun, fona yatırdığı yüzde 2’den fazla para çekmiş olması hakikat değil, bir sınırlamaya muhtaçlık var.” görüşünü paylaştı.

MHP Kümesi ismine kelam alan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklifle, ek istihdama teşvik uygulamasının mühletinin uzatılmasının gerçek olduğunu tabir ederek, bunun istihdam artışına katkı sunduğunu lisana getirdi.

Asgari fiyattaki artış nedeniyle yükselen patron maliyetinin bir kısmının fondan karşılanacağını hatırlatan Kalaycı, “Asgari fiyat dayanağını yanlışsız ve kıymetli bir düzenleme olarak görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

En düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılmasına ve personel emekli maaşlarına ek yüzde 5’lik artış yapılmasına yönelik düzenlemelerin teklife eklenmesinin öngörüldüğünü belirten Kalaycı, partisinin, emekli aylıklarının uygunlaştırılması gerektiğini daima lisana getirdiğini anımsattı. Kalaycı, bu taleplerinin dikkate alındığını vurgulayarak, “Emekli maaşlarında istikrar sağlanacak. Yapılan hesaplamalara nazaran, temmuz artırımıyla birlikte emeklilere yüzde 70’in üzerinde artırım verilmesi kelam konusu olacak.” dedi.

“Gerçekleştirmek boynumuzun borcu”

AK Parti Kümesi ismine konuşan Ankara Milletvekili Orhan Yegin, teklifle, istihdamın korunmasının ve artırılmasının, dezavantajlı kesitlerin istihdamının teşvik edilmesinin sürdürülmesinin amaçlandığını söyledi.

Muhalefet milletvekillerinin İşsizlik Sigortası Fonu’na yönelik tenkitlerine işaret eden Yegin, fona, emekçi, patron ve devletin katkı sağladığına dikkati çekti. Yegin, “İşsizlik Sigortası Fonu, 1 puan çalışandan, 1 puan devletten, 2 puan da patrondan alınarak oluşan bir fondur; istihdam piyasalarında yaşanacak meselelerin bütün muhataplarına dönük tahlil üretmek üzere kullanılabilir. Fon, işsizliği önlemeye ve istihdamı artırmaya yöneliktir. ‘Fon patrona peşkeş çekiliyor’ tabiri gerçek değil ve çok acımasız.” diye konuştu.

AK Parti’li Yegin, partisinin, vaatlerini yerine getirdiğine işaret ederek, “(Yapacağız) dediğimiz ne varsa bunları gerçekleştirmek boynumuzun borcudur.” tabirini kullandı.

Hiç kimseyi ayrıştırmadan hizmet ettiklerini lisana getiren Yegin, herkesin ve tüm kentlerin refah seviyesini artırmayı hedeflediklerini de aktardı.

Kaynak: AA / Siyaset

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al